Újbuda feketén fehéren

Amiről a kerületi sajtó hallgat, mégis fontos. Az árnyoldal blogja. ujbudablog[KUKAC]gmail[PONT]com

Linkblog

Friss topikok

HTML

A rendőrkapitány jelenti

2009.02.17. 23:51 | UjBuda | 3 komment

A bűn kerülete

 
A BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai a főváros bűnügyileg egyik legfertőzöttebb területén látják el szolgálatukat, hiszen az ismertté vált, közterületen elkövetett bűncselekmények számát tekintve az elmúlt évtizedben minden évben dobogós, vagy ahhoz közeli helyen „végzett” a kapitányság a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyi szervei közötti összehasonlításában.
 

A Rio fogságában

 
A Petőfi híd budai hídfőjének (Goldmann György tér) északi és déli oldalán működő szórakozóhelyekre (Rio Cafe, Zöld Pardon, áprilistól októberig) egy-egy péntek, illetve szombat éjszaka több ezer, a kábítószer bűnözés szempontjából a legveszélyeztetettebb kategóriába tartozó fiatal látogat el. Itt található még továbbá az A38 Hajó, mely egész évben folyamatos rendezvények, koncertek helyszínéül szolgál. A szórakozó tömeg vonzza a különféle vagyon elleni bűncselekmények elkövetésére specializálódott személyeket. Az elmúlt években több büntetőeljárás kellett lefolytatni az ott történt garázdaságok, rablások, testi sértések, lopások, gépkocsi feltörések miatt.
 

Rendőrhiány

 
Az elmúlt években jelentősen romlott a közrendvédelmi osztály létszámhelyzete. Áthelyezésre került más szervekhez összesen 11 fő, nyugállományba vonult 5 fő, valamint 1 fő közös megegyezéssel leszerelt. 2008. évben a kapitányság közrendvédelmi állományába kinevezett 30 főből 26 fő RSZKI-t végzett munkatárs, akik közül 2009. január 1-jei hatállyal 6 fő került áthelyezésre, további 6 fő szintén kérte áthelyezését. Ezen kívül a közrendvédelmi állományból további 9 fő áthelyezése is folyamatban van.
A BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő közrendvédelmi járőrök túlnyomó többsége vidéki származású. Ezeknek a tiszthelyetteseknek Budapesthez semmilyen kötődésük nincs, ezért az első adandó alkalommal áthelyezési kérelmet nyújtanak be hozzám, amikor a lakhelyükhöz közeli rendőri szervnél fogadó készségről biztosítják őket.
 
Figyelemre méltó jelenség ugyanakkor, hogy 2008-ban is több olyan eset volt, amikor a több éve ingázó, vidéki lakhellyel rendelkező rendőrök adtak be áthelyezési kérelmet a lakhelyük szerinti rendőrkapitányságra. Állításuk szerint azért jutottak erre az elhatározásra, mert a létszámhiány okozta jelentős többlet teher miatt elfáradtak, kimerültek. Vidéken, vagy egy kisebb leterheltséggel működő más fővárosi rendőrkapitányságon jóval kevesebb munkáért ugyanazt az illetményt kapják, mint Újbudán, valamint ezt a jelenséget az ingyenes vasúti jegyek megvonása is tovább erősítheti.
A fővárosi rendőrkapitányságok tekintetében is példa nélküli szociális és egyéb hangulatjavító intézkedéseink ellenére az állomány lemorzsolódik, és ma már ott tartunk, hogy a létszámhiány mértékének következtében megnőtt terhelés miatt vándorolnak el a kerületben sok éve szolgálatot teljesítő, jól képzett és mély hivatástudattal rendelkező legjobb rendőreink.
 

Kiemelt bűncselekmények

 
2007. és 2008. évek tekintetében 22,7 %-al nőt a betöréses lopások száma, ezen belül a lakásbetöréseké 33,6 %-al növekedett.
A vagyon elleni bűncselekmények felderítésének aránya a tavalyi 76%-ról 24 %-ra esett.
Erőfeszítéseik ellenére 2008-ban 2007-hez képest 35,8 %-kal nőtt az eltulajdonított gépjárművek száma. Gépjárműlopások tekintetében – a korábbi évekhez hasonlóan – a legveszélyeztetettebb régiók 2008-ban is a Kerületközpont és Kelenföld voltak.
 
Budapest, 2008. február 16.

Címkék: biztonság bűnözés rendőrség közbiztonság zp rio újbuda

A bejegyzés trackback címe:

https://ujbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr71949711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyd 2009.02.21. 07:28:30

Az első bekezdés olyan realisztikus lett, hogy szinte látom az orrom előtt, hogy 1 ujjal pötyög a billentyűzeten gyula :) találkoztam már vele, nemkicsit hiszi azt, hogy ő az újbudai jóságospótolhattatlancsodatevőszűzanya vagy mittudomén

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.02.28. 21:34:47

Budapest második legnagyobb kerülete, még jó hogy dobogós. Ez már csak a mérete és az elhelyezkedése miatt is természetes.

Nem vagyok egy Molnár Gyula fan, de ez egy elég demagóg blog....

232323 2009.03.01. 01:15:03

XI. kerületben élek én is, de messze jobbnak gondolom a közbiztonságot, mint sok-sok másik kerületben. Az egész pesti oldalnál messze jobb!

Csak néha (..) látok túlélőst játszó cigókat vagy agresszív őrülteket. Persze ez a néha is túl sok.

Ettől függetlenül az utcán _sokkal_ több rendőrre volna szükség, akik nem csak téblábolnak, hanem a fogatlan cigányasszonyt is elzavarják a körtérről. Unom, hogy csak egy szááááázas a bocicsoki.
Unom, hogy tavasztól őszig az körtéri aluljáróban punkok boroznak reggeltől estig.
Stb...
süti beállítások módosítása