Újbuda feketén fehéren

Amiről a kerületi sajtó hallgat, mégis fontos. Az árnyoldal blogja. ujbudablog[KUKAC]gmail[PONT]com

Linkblog

Friss topikok

HTML

Megállj az új mecsetnek, müezzin sem énekelhet

2009.03.20. 22:00 | MisiMókus | 1 komment

A magyarországi muszlimok hiába kopogtattak repülők helyett békésén az önkormányzat épületén, nem kaptak esélyt Újbudától a terjeszkedésre. A képviselő-testület leszavazta, hogy Iszlám Kulturális Központ épülhessen a XI. kerületben. A tervek szerint a Budaörsi út mentén, bónusz beépítéssel akartak a muszlimok mecsetet építeni, azonban a képviselők többsége nem tartotta ezt jó ötletnek. A terület beépíthetősége húszról negyven százalékra nőtt volna.

Hogy a tolerancia hiánya vagy a lakosság tiltakozása vezetett-e erre az eredményre, az ma még titok. Tény azonban, hogy miközben a polgármester Kulturális Városközpontot tervez a Bartók Béla útra, addig a muszlimoknak el kelett költözni a leendő városközpont tengelyéből, a Bartók Béla út 27. szám alól. Ez mondjuk valamennyire érthető, hiszen a művelt kerületi polgármester kultúraként leginkább a diszkókultúrát kedveli.

Az új helyen naponta 300-1000 kaftán suhogott volna keresztül a központ bejáratán, de ez a lehetőség semmivé vált. A félelmek szerint a moszlimok autókkal érkeztek volna a helyszínre, s ezzel megszűnt volna a környéken a szabad parkolás. Surányi Ilona helyi képviselő több lakossági fórumot hívott össze az ügyben, s több száz lakossági aláírás is összegyűlt. Az ellenzők úgy fogalmaztak, hogy nem az iszlám ellen léptek fel, hanem az otthonukat védték az újabb zaj- és légszennyezéstől. Kupper András fideszes képviselő blogjában úgy fogalmazott, hogy nem lehet cél az, hogy elinduljon egy olyan folyamat, amely a fővárosban vallási, vagy etnikai alapon elkülönülő szigetek létrehozásához vezet.

A jövőben egyeztetés kezdődik a telek sorsáról, hiszen a muszlimok annak reményében vásárolták meg azt az önkormányzattól, hogy ott mecsetet építhetnek. Még az is benne van a pakliban, hogy az önkormányzatnak vissza kell azt vásárolnia.

Ha egyszer mégis építhetnek egy mecsetet, a müezzinek éneklésével mindenképp érdemes lesz vigyázniuk, hiszen az elfogadott zajrendelet szerint a reggeli és az esti imára hívás időpontja könnyen beleeshet a tiltott időszakba, s akár harmincezer forintos bírságra is számíthat az imádkozó muzulmán.

Címkék: iszlám központ út andrás kulturális muszlim ilona újbuda budaörsi mecset városközpont surányi kupper

A bejegyzés trackback címe:

https://ujbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr521015086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária70 2009.03.25. 11:06:56

Nem értek egyet a cikk által sugalltakkal, hogy sajnálni kéne, amiért nem épülhet egy újabb óriási, környezetidegen épület a kerületben. Surányi képviselőasszony tényleg sokat küzdött, köszönjük!
süti beállítások módosítása