Újbuda feketén fehéren

Amiről a kerületi sajtó hallgat, mégis fontos. Az árnyoldal blogja. ujbudablog[KUKAC]gmail[PONT]com

Linkblog

Friss topikok

HTML

Pornófellegvár lesz az alkoholmentes XI. kerület?

2009.05.25. 15:00 | UjBuda | 28 komment

Úgy néz ki, a ravaszabb vállalkozók megtalálták a kiskapukat azon az újbudai önkormányzati rendeleten, ami bezárta a kiskocsmákat este 10 után, ugyanakkor kivételt tett a Molnár Gyulának milliós kampánytámogatást, valamint ingyen ebédet és italt kínáló, a béreltnél négyszer nagyobb önkormányzati területet használó Rio szórakozóhellyel.

A Popcorner sportklubbá alakult május 20-ától, míg a Karinthy Frigyes út egyik kocsmája, a Barak Pub kultúrális (sic!) intézménnyé, múzeummá lényegül át este tíz után. A több fórumozó szerint is követendő példa szerint így a kerületi kocsmák helyét  névlegesen olyan "múzeumok" vehetik át, amelyek továbbra is árulnak alkoholt.

Azt eddig is tudtuk, hogy a kocsmastop bevezetője, Molnár Gyula szocialista polgármester szexuálisan izgalmasabbnak tartja a sejtelmesen ábrázolt erotikát a testiség naturális megközelítésénel. 2007-ben a Parlament folyosóján még a pornófilmekről is megvolt a véleménye. 

 

Azt is tudtuk, hogy a Zöld Pardon bulijaira nem elősorban polgármesterként, hanem kikapcsolódni vágyó magánemberként szokott ellátogatni. Erről szintén egy online interjúban beszélt.

De a polgármester minden furcsasága mellett is jogos a kérdés, hogy az volt-e az önkormányzat célja, hogy szexkiállításokkal (videó 18 év felett) örvendeztesse meg a Rió és ZP felé vonuló, üvöltöző csapatok miatt már amúgy is felbőszült belső Újbuda, Szentimreváros lakóit?

Az újbudai alkoholrendelettel Molnár Gyulának sikerült arra a sikamlós terepre bevonulnia,  ahol ő lehet az első politikus, aki eldönti, hogy kultúra-e a pornókép. Gratulálunk!

Címkék: zöld alkohol gyula molnár zp pártfinanszírozás rio újbuda pardon

A bejegyzés trackback címe:

https://ujbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr491142688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2009.05.25. 16:01:54

Ez egy ferdités, igenis gyönörü eroikus fotók vannak a Barakk cafe kulturális kiállitó központban!
és belépő is van nemmehet be akárki csak aki kifizeti a 20 forintott.

W Joe 2009.05.25. 16:06:50

A természet...izé a piac utat tör magának

W Joe 2009.05.25. 16:12:09

Azért tényleg vicces, hogy milyen rendeleteket tudnak hozni, azok akik minket képviselnek. Logikus, hogy egy kocsmában nem lehet 22 óra után inni, de ha kiraknak pár pornóképet (vagy akár Picassot, ilyen szempontból mindegy), akkor már lehet. Abszurd

harcigolya 2009.05.25. 16:13:20

Amúgy is a pina országa lettünk, ahol a keletnémet és ír kamionsofőrök nekik megfelelő szórakozást találnak. Jól mérte fel az igényeket.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.05.25. 16:17:20

Szerintem csak kreativitásra kényszeríti a kerület kocsmárosait. Aki nem elég kreatív az húzza le a rolót!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.25. 16:20:21

büdös kisstílű komcsi gengszter. úgyis megy a levesbe nemsokára a haverjaival együtt, csak egy kis idő kérdése.. addig meg vergődjön, ahogy akar.

amúgy a kedves xi. kerületi lakosságot valahogy nem tudom sajnálni... tetszettek volna tisztességes emberre szavazni!!!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.25. 16:24:30

egyébként az ötletre az mondanám, hogy ZSENIÁLIS, ha az lett volna a célja, hogy kikényszerítse a kultúrális élet felpezsdülését.. tényleg marha jó lenne galériát csinálni minden kerületi kocsmából.. ez az egyik legjobb dolog lehetne, ami ezzel a várossal történt az elmúlt húsz évben.. nagy hirtelen így munkához jutna több tucat a puszta létért is küzdő képzőművész.. aztán idővel a színvonal is a helyére kerülne.. az egészben óriási pénzek is foroghatnának idővel..

de valami azt súgja, hogy ez nem így lesz..

Mixer 2009.05.25. 16:25:38



Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata

21/2009./IV.22./ XI.ÖK. számú rendelete

az üzletek működési rendjéről


Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében, valamint a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. §-ának (4) és a 12. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


1. §

A rendelet célja az üzletek éjszakai nyitva tartásának korlátozásával a lakosság nyugalomhoz, különösen az éjszakai pihenéshez való alkotmányos jogának biztosítása.


2. §

A rendelet személyi hatálya a szeszes italt forgalmazó kiskereskedelmi és vendéglátó tevékenységet folytató üzletek üzemeltetőire terjed ki.

3. §

(1) A rendelet területi hatálya Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:
– a kereskedelmi szálláshely-szolgáltató épületekben üzemeltetett vendéglátóhelyekre,
– üzemanyagtöltő állomások területén működő vendéglátó és élelmiszer-kereskedelmi üzletekre,
– üzletközpontokban, bevásárló központokban lévő üzletekre,
– kulturális és sportlétesítményekben, strandokon, ipari parkokban üzemeltetett üzletekre,
– azon hagyományos üzemeltetésű rendszerben működő vendéglátó üzletekre, melyek működési engedélye melegkonyha üzemelésére jogosít, és a vendéglátó üzlettel szemben támasztott helyi szabályozási követelmények szerint I. vagy II. kategóriának felel meg.

(3) Kivételes méltánylást érdemlő esetekben, alkalomszerűen a nyitva tartás korlátozása alól írásbeli kérelemre a Városgazdálkodási Bizottság felmentést adhat. A benyújtott kérelemről a Polgármesteri Hivatal köteles tájékoztatni 3 munkanapon belül az érintett terület egyéni képviselőjét, akit a Bizottság meghív ülésére.


4. §

E rendelet alkalmazásában
a) kiskereskedelem: termékek és kereskedelmi szolgáltatások értékesítése, illetve nyújtása közvetlenül a vásárló részére,
b) kereskedelmi szálláshely-szolgáltató épület: azon épületek, amelyekben szálloda, panzió (fogadó), üdülőház, kemping, turistaszálló, ifjúsági szálló (nem tartozik ide: diákszálló, kollégium, és munkásszálló) üzletkörben működnek,
c) vendéglátás: kész vagy helyben készített ételek, italok jellemzően helyben fogyasztás céljából történő eladása, az azzal összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltató tevékenység,
d) üzlet: a szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajjal egybeépített vagy ahhoz rögzített, tartós használatra készült, rendszeresen (állandóan vagy ideiglenes jelleggel) nyitva tartó kis-kereskedelmi, jármű- és üzemanyag-kereskedelmi, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató hely,
e) vendéglátóhely: melegkonyhás vendéglátóhely, cukrászda, italüzlet, egyéb vendéglátóhely, zenés szórakozóhely,
f) zenés szórakozóhely: különböző szeszes és szeszmentes italok értékesítése palackozva és kimérve, étel, élő és gépzene szolgáltatás, műsor (idetartozik: mulató, varieté, bár, diszkó),
g) szeszes ital: gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonata, illetve ezek felhasználásával készült termék és – az alacsony (1,2%-nál kevesebb) alkoholtartalmú üdítőitalok kivételével – minden alkoholtartalmú ital,
h) I. és II. III. IV. kategóriájú melegkonyhás vendéglátóhely: az 1. számú függelékében meghatározottak szerint,
i) hagyományos üzemeltetésű rendszerben működő vendéglátó üzlet: olyan vendéglátó üzlet, amelyben a vendéget asztalnál ülve felszolgáló közreműködésével szolgálják ki,
j) melegkonyhás vendéglátóhely: az ételeket meghatározóan a helyszínen készítik, főzik, vagy sütik.

5. §

(1) A szeszes italt forgalmazó kiskereskedelmi üzletek 22 és 5 óra között nem tarthatnak nyitva.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik azokra a szeszes italt is árusító kiskereskedelmi üzletekre, ahol az üzemeltető a szeszes italok árusítását 22 és 5 óra között szünetelteti és azt a jegyzőnek bejelenti. Az üzemeltető köteles tájékoztatni a vásárlókat a szeszes ital éjszakai forgalmazásának szüneteltetéséről. A tájékoztató feliratot az üzlet bejáratánál, valamint az üzletben a vásárlók által jól láthatóan kell elhelyezni.

6. §

(1) A III. és IV. kategóriába sorolt melegkonyhás vendéglátóhelyek naponta 0 és 5 óra között nem tarthatnak nyitva.

(2) Az egyéb nem melegkonyhás vendéglátóhelyek naponta 22 és 5 óra között nem tarthatnak nyitva.

(3) A zenés szórakozó helyek pénteken és szombaton korlátozás nélkül tarthatnak nyitva.

(4) Szeszes italt forgalmazó kiskereskedelmi és vendéglátó tevékenységet folytató üzletek december 31. és január 1. napján korlátozás nélkül nyitva tarthatnak.


7. §

(1) A vendéglátó üzletek kategóriába sorolásának feltételeit a rendelet függeléke tartalmazza.

(2) Az üzemeltető a működési engedély kérelem benyújtásakor nyilatkozik az üzlet kategóriába sorolásáról.

(3) A már működési engedéllyel rendelkező, és korábban önbesorolással nem rendelkező üzletek üzemeltetői a kategóriába sorolásról a rendelet hatályba lépését követő 30 napon belül nyilatkoz(hat)nak.

(4) A melegkonyhás vendéglátó üzlet 22 és 5 óra között nem tarthat nyitva, ha az üzemeltető az üzlet kategóriába sorolásáról nem nyilatkozik, vagy a kategóriába sorolás nem felel meg az e rendelet 1. sz. függelékében meghatározott feltételeknek.


8. §

(1) Aki a jelen rendelet 5. § (1), (2), illetve a 6. § (1), (2) bekezdésében meghatározott rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el, és ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) A rendelet betartását Újbuda Közterület-felügyelete is jogosult ellenőrizni. A közterület-felügyelő jogsértés észlelése esetén húszezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

9. §

E rendelet 2009. május 20. napján lép hatályba.


Budapest, 2009. április 16.


Molnár Gyula dr. Filipsz Andrea
polgármester jegyző


Függelék a 21/2009./IV.22./ XI.ÖK sz. rendelethez

A melegkonyhás vendéglátó üzletekkel szemben támasztott kategóriába sorolás követelményei Újbudán

I. kategória
I. kategóriába sorolható az a vendéglátó üzlet, amely megfelel a II. kategóriára előírt és az alábbi követelményeknek is:
1. Belső előtérrel rendelkezik. Ez a követelmény nem vonatkozik a kerthelyiségben működő vendéglátó üzletekre.
2. Az üzletbe belépésekor a vendéget fogadják.
3. A dohányzó vendégek részére elkülönített vendégteret biztosítanak. Ahol ez nem oldható meg, ott megfelelő légelszívásról gondoskodnak.
4. Az italokat a szakmai előírásoknak megfelelő hőmérsékleten szolgálják fel, ahol az ital jellege indokolja, a vendég kérése nélkül szájjeget szolgálnak fel.
5. A WC- és mosdóhelyiség tisztaságát legalább félóránként ellenőrzik, szükség esetén takarítják és fertőtlenítik.
6. Melegkonyhás üzletben a konyha, illetve a cukrászat vezetője az e tevékenységre előírt szakképzettséggel és legalább ötévi szakmai gyakorlattal rendelkezik.
7. Az értékesítéssel foglalkozók helyiségenként egységes és kifogástalan formaruhát viselnek.

II. kategória

1. Elkülönített ruhatárral vagy a felsőruházat kulturált elhelyezését biztosító lehetőséggel (állófogas, ruhaakasztó) rendelkezik. Ez a követelmény nem vonatkozik azokra a vendéglátó üzletekre, amelyek kizárólag a nyári idényben működnek. A ruhatár használatáért ellenérték nem kérhető.
2. A berendezési és felszerelési tárgyak helyiségenként egységesek és hibátlanok.
3. Az evőeszközök kizárólag rozsdamentes anyagból készültek. Ez a követelmény nem vonatkozik a gyorskiszolgáló típusú üzletekre (pl. büfé), ahol a kínálatnak megfelelő egyszerhasználatos eszközök is alkalmazhatók.
4. A borokat kizárólag talpas (kehely) pohárban szolgálják fel (kivétel a borozó és a speciális egyedi hangulatú üzlet), a többi italt pedig a szakmai követelményeknek megfelelő módon szolgálják fel.
5. Italrendelésnél a nemzetközi kínálat mellett, mint választási lehetőség, a hazai termék kínálata is rendelkezésre áll.
6. Ülőfogyasztás esetén a magyar nyelvűn kívül legalább két idegen nyelven is (amelyek közül az egyik az angol vagy a német nyelv) ét- és itallapot, illetve árlapot rendszeresítenek, és ezen a nyelven rendelést is felvesznek. Az üzletnek a vendégekkel kapcsolatban álló dolgozói között - műszakonként - legalább egy-egy olyan személy található, aki(k) a két idegen nyelvet együtt vagy külön-külön olyan társalgási szinten beszélik, hogy a vendég részére az étel-, illetve italrendelésen túl az általa igényelt egyéb információk nyújtására is képesek, ideértve az esetleges reklamáció elintézését is.
7. Melegkonyhás üzletekben és cukrászdákban mind az ételeknél, mind a kiegészítő berendezési és felszerelési tárgyaknál biztosítják a gyermekvendégek igényeinek kielégítését, illetve kényelmét.
8. A vendégteret az üzlet elnevezésére és az üzlet típusára jellemző tárgyak, képek díszítik.
9. A vendéggel közvetlenül foglalkozó személyek helyiségenként egységes és kifogástalan tisztaságú formaruhát viselnek.
10. A WC- és mosdóhelyiség tisztaságát legalább óránként ellenőrzik, szükség esetén takarítják és fertőtlenítik.
III. kategória

A vendéglátó üzlettel szemben támasztott alapkövetelmények a következők:
1. Az üzlet bejárata előtti terület rendezett, az időjárási viszonyoktól függetlenül tisztán tartott, továbbá az üzlet az üzletkörre és az üzlet kategóriájára utaló portállal rendelkezik. Az üzlet elnevezése megfelel a belkereskedelemről szóló 1978. évi I. törvény 14. §-ában foglaltaknak.
2. A vendégtér légcseréje biztosított a külön jogszabályban foglaltak szerint.
3. A vendégek részére a vendégtértől független előtérből nyíló, nemek szerint elkülönített, egészségügyi papírral, szappannal, higiénikus kéztörlési (szárítási) lehetőséggel és tükörrel ellátott WC-, mosdóhelyiséggel rendelkezik. Az ülőfogyasztást biztosító cukrászda, süteménybolt típusú üzletekben biztosítani kell a WC-használati és kézmosási lehetőséget. A WC- és mosdóhelyiség használatáért ellenérték nem kérhető. A mosdó- és WC-helyiség tisztaságát rendszeresen, naponta többször ellenőrzik, az igénybevételnek megfelelően takarítják és fertőtlenítik.
4. Ülőfogyasztás esetén az ét- és itallap, illetve az árlap az asztalok számával arányosan folyamatosan a vendég rendelkezésére áll.
5. Ételfogyasztás esetén a vendég rendelkezésére bocsátják az étkezéshez szükséges egységes és tiszta eszközöket és a különböző ízesítőanyagokat, továbbá amennyiben a vendég italt nem rendel, úgy a vendég külön kérése nélkül is hideg ivóvizet szolgálnak fel.
6. A vendéggel közvetlenül foglalkozó személyek eleget tesznek a személyes higiéniára vonatkozó követelményeknek.
7. Az üzletvezető a tevékenységére előírt szakképzettséggel és legalább háromévi szakmai gyakorlattal rendelkezik.
8. A konyha, illetve cukrászat vezetője az e tevékenységre előírt szakképzettséggel és legalább háromévi szakmai gyakorlattal rendelkezik. Az üzletben a forgalom zavartalan lebonyolításához szükséges számú szakképzett személyzet műszakonként rendelkezésre áll.
9. A számla ellenőrzésére a vendégnek lehetőségek nyújtanak.
10. A vendégek által eldobott vagy elejtett papír- és egyéb hulladékot (cigarettavég stb.) folyamatosan eltávolítják, a vendégteret tisztán tartják.
11. A környezeti zaj az üzletben a jogszabályban vagy hatósági határozatban meghatározott zajterhelési határértéket nem lépi túl.

IV. kategória

IV. kategóriába sorolható az a vendéglátó üzlet, amely nem felel meg a III. kategória követelményeinek, de - ha van belső fogyasztótere - nemenként elkülönített WC- és mosdóhelyiséggel rendelkezik, ezen kívül megfelel a III. kategóriájú besorolás 4-7., 9., 10-11. pontjában foglaltaknak. A WC- és mosdóhelyiség használatáért ellenérték nem kérhető.

Meklén és Tamara 2009.05.25. 16:26:37

anniyra abszurd történet, a zp és a rio zavarja a lakosságot, erre Molnár bezáratja az összes tobbi kocsmát! Ha nem itt élnék nem hinném el.

Mixer 2009.05.25. 16:29:24

élő és gépzene szolgáltatás, műsor (idetartozik: mulató, varieté, bár, diszkó),

meggyőződésem,h ez a érsz rosszul van fogalmazva, és bőséges okot ad kötekedésre

csak az kérdés,h mit akarok elérni, a ZP-ét bezáratni vagy a többi helyet kinyitni? :)

maestro1 2009.05.25. 16:41:34

@Bukowszky: engem azért sajnálhatsz, mert nem rá szavaztam :)
Témához: nem lenne hülyeség ez a rendelet, ha mindenkire vonatkozna, és nem lennének kibúvók, de így...

Mixer 2009.05.25. 16:42:52

nyelvtanból egyes:

(3) A zenés szórakozó helyek pénteken és szombaton korlátozás nélkül tarthatnak nyitva.


ez azt jelenti,h a hely szórakozik

feljebb még tudták,h egybe kell írni

zenés szórakozóhely

Önjáró Talajgyalu 2009.05.25. 16:55:09

Molnar Gyulanak malomkovet a nyakaba es a Petofi hidrol a folyoba vele. Kedvezmenykent eldontheti, hogy a Rio vagy a ZP feloli oldalon!

2009.05.25. 17:39:52

Azért Mekkorakibaszott nagy maffiázás megy itt? AÍszongya a ZP meg a Rió :vazze Gyula fizetnénk neked a plusz terület használatért akár zsebbe is csak ezekben a köcsög kiskocsmákban a környéken +azéjjelnappalinál bebasznak a kölkök ócsón , itt meg alig isznak valamit hát mibő fizessünk.Nyírjad ki őket aztán várjá a jussodra.

Megnézném a MGY vagyongyarapodását az elkövetkező öt évben.

tronguy 2009.05.25. 17:43:45

Nincs olyan törvény, szabály amiben nem lehet találni kiskapukat, de most speciel kreatívan használták ki. Nyilván senkinek sem az volt a célja, hogy ezt 18-as képekkel tegyék, de ettől el kéne vonatkoztatni. A lényeg, hogy véletlenül tényleg valami jó dolog születhet azzal, hogyha teszem azt fiatal művészek képeit kellene kiállítaniuk. Tehát kötelezően kultúrát kellene kiállítaniuk. És ezt akár kivételek megadása nélkül is meg lehet oldani: Este 10 után csak akkor árulhatnak alkoholt, ha kiállítanak.

2009.05.25. 17:55:34

@Bukowszky: Sztem is jól látod ,itt csak nevet adtak a gyereknek. A részeg galérialátogatókat biztosan elviselné a lakosság

sovesztomesz 2009.05.25. 18:17:04

Most mit vártatok. A politikus - amely szó az erkölcsileg nulla szinonímiája szerintem; no, ezekre szavazunk 4 évente - az erkölcsileg alacsony színvonalnak ad szabad utat; ez tök logikus :-)
Félre tréfát, azt még érteném, hogy utcán tilos italozni, tán még azt is, hogy 10 után a boltok ne áruljanak szeszt (feltéve, de meg nem engedve), de hogy a kocsmák, egyebek se, kivéve kettőt!!! Kilóg a lóláb. Ez egy olyan kabaré, ahol a poénokon nevetünk, pedig sírni kéne. De szatírának nem rossz; meg se kellett írni, élesben tapasztalható. Szebb jövőt!!!

Mara_ 2009.05.25. 18:46:41

Sziasztok!Mindenkit szeretettel várunk a Barakk-ban (Karinthy Frigyes út) 9 órától.
Ott lesz Csukás Tibor a pornó oscardíjas nagyszerű fotós, és Devil Virgin szintén pornó oscart nyert sztriptíz táncosnő.
Üd Mara

kispestipeti 2009.05.25. 19:37:36

itt az ékes példája annak, hogyha sokáig ilyen kőbunkó, arrogáns, rövidlátó, korrupt (ergo mindenhol támadható) politikusok exponálják magukat az élet legkülönbözőbb területein, akkor egyre szembetűnőbben, pimaszabbul kiderül, mire képes a civil kurázsi. mert ha egyszer szomjas az ember fia-lánya, akkor bizony inni fog, amikor és ahol, azt a legjobban akarja. hajrá, kalndra fel! alkuljanak a legbizarabb kulturális képződmények, és kerüljék ki ezt az ostoba, eszement, igazságtalan rendeletet!

gereben 2009.05.25. 19:41:26

@SzerelmesDolgok:
nem a XI. kerület lett más, hanem a polgármester ellenzéke...

vwxyz (törölt) 2009.05.25. 20:40:30

@Meklén és Tamara: "anniyra abszurd történet, a zp és a rio zavarja a lakosságot, erre Molnár bezáratja az összes tobbi kocsmát! Ha nem itt élnék nem hinném el. "
Az. Viszont Rióék leadják a szükséges motivációs juttatást, a többi meg nem.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.05.25. 21:15:31

A kurvál elhúztak a nyolcból, most a 11-be mennek?

gereben 2009.05.27. 09:18:16

új weboldal indult a témában:
www.zp-rio.hu

newbleda 2009.05.27. 18:38:47

végre a tények is napvilágot láttak.
süti beállítások módosítása