Újbuda feketén fehéren

Amiről a kerületi sajtó hallgat, mégis fontos. Az árnyoldal blogja. ujbudablog[KUKAC]gmail[PONT]com

Linkblog

Friss topikok

HTML

Mi történt az Öbölben? Korrupció vagy gyarapodás? (1.)

2009.03.03. 12:30 | MisiMókus | 34 komment

Eljött a pillanat, hogy tanuljunk egy kis üzleti gondolkodást. Hogy is működik egy hatalmas ingatlanfejlesztés? Hogyan lehetett hatalmas haszonra szert tenni a rendszerváltás után 18 évvel?

A kezdetek kezdetén, a "teremtéskor" volt az önkormányzatok vagyonhoz juttatása, miután a rendszerváltáskor egyre erősebben híresztelték az államról, hogy rossz gazda. A falusi önkormányzatok elsősorban mezőgazdasági területekhez, a fővárosi, a városi és a fővárosi kerületi önkormányzatok hatalmas egyéb ingatlanvagyonhoz jutottak. Ennek jórésze tanácsi bérlakás volt, melyeket a bérlők kedvezményesen megvásárolhattak. A városi emberek sokasága kapott valamit, a vagyonuk gyarapodott. Az örömmámorban azonban alig tűnt fel néhányaknak, hogy milyen hatalmas gyárak, ipari területek és más üres telkek cseréltek "gazdát" fillérekért ezekben a zűrzavaros időkben. Megteremtődött a kiskapukon szocializálódott új tőkés réteg Magyarországon.

Azért maradt valami a későbbi időkre is, igaz nem sok, de a Kopaszi-gát illetve a Lágymányosi-öböl ennek iskolapéldája. A terület két fontos részből állt össze. Az egyik a Kelenföldi Hőerőmű Budafoki út melletti telke volt többek között az Erőmű sportpályákkal és néhány kihasználatlan épülettel együtt, melyet az erőmű francia tulajdonosa eladott egy Lesztinger Tamás, MSZP-közeli nagyvállalkozóhoz köthető cégnek. Ennek a teleknek a mérete nagyjából 8 hektár (80.000 m2). A másik rész maga a Kopaszi-gát duna-parti telkéből és az Erőmű melletti más telkekből állt. Ez a rész a XI. kerületi önkormányzat tulajdona volt. A nagysága a Duna vizét nem számítva kicsit több mint 16 hektár (160.000 m2). Róka fogta csuka: a gát az Erőmű területe nélkül nem sokat ér, és az Erőmű területe is alig hasznosító, ha nincs meg hozzá a Duna-part. De egyesítve erőiket: a vizet, a földet, a szelet, ígéretes vállalkozás lógott a levegőben.

Az önkormányzat két út előtt állt: vagy nyilvános pályázaton eladja a saját területét és utána nem nagyon foglalkozik az üggyel, vagy megpróbál nagyobb hasznot húzni és a telekszomszéd Leisztingerrel közös vállalkozásba fog, így kikerülhető a pályáztatás. Ez utóbbit választotta, közös cég jött létre: 50% önkormányzati tulajdonnal és 50% Leisztinger cégtulajdonnal. A társaság vagyonát jelentő fent említett önkormányzati telkek valódi értékét egy utólag készített értékbecslés pont annyiban állapította meg, mint amennyiért a társaság alapításakor könyv szerinti értéken bevitték a vagyont. Azt utólag aligha tudjuk meg, hogy a könyv szerinti érték eltért-e a piaci ártól, s ha igen, akkor mennyivel. Tény, hogy Leisztingerék - akik készítettek piaci értékbecslést - 8 hektárt vittek be 50%-os részesedésért, míg az önkormányzat 16 hektárt ugyanennyiért. Az 50-50%-os megosztás tehát eléggé megkérdőjelezhető, s nem valószínű, hogy Leisztinger Tamás vesztett az ügyön.

Az első tanulnivaló tehát: vigyél földet egy szomszéddal közös cégbe és bár a Tied fele akkora, de úgy intézd, hogy valójában ugyanannyit érjen, mint a szomszédnak a vízparti és kétszer akkora telke. Ha ez sikerül, biztos lehetsz abban, hogy a  szomszéd elég balek, és busásan megéri vele a jövőben is üzletelni. Innen folytatjuk. 

Itt folytatódik.

Címkék: cég gyula molnár öböl xi ingatlanhasznosítás lágymányos

A bejegyzés trackback címe:

https://ujbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr8976754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-putyin- 2009.03.03. 13:47:45

MInt XI. kerületi lakos, hallottam én is ezt azt a dologról, így nagyon kíváncsi leszek a végére!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.03.03. 14:19:56

várom a folytatást

(a gáton már második éve ott állnak az amúgy igéretes kisértetépületek...)

UV pót 2009.03.03. 14:47:45

Kerületi lakosként azt mondom, nem érdekel, mi van a háttérben. Végre egy park, ahol a gyerekek önfeledten játszhatnak a fűben, nem kell attól tartani, hogy üvegbe, kutyaszarba lépnek, vagy csikket esznek.
Még sok ilyen parkot!

pause 2009.03.03. 14:50:36

és évekkel ezelőtt ezek a b*zik költöztették el a westbalkánt.

Ejjnye Bejjnye 2009.03.03. 15:00:09

Aki tud valamit ugyan írja már le, hogy ki kaparintotta meg a IV. kerület káposztásmegyeri tavát??? Gondolom ugyanilyen közterület-panamázás áldozata lett! Sok ezer ember pihenőhelye volt, majd horgász tó lett ismét sokak örömére. Ma pedig, ha a kerítése felé megyünk, még jó hogy le nem lőnek az őrök. Senki nem tudja kié-mié lett, és mi a célja vele. Körbekerítették, állandó őrség, tulaj sehol. Évek óta kihasználatlan. Aki nem ismerné a tó négyszög alakú és kb. 250X300 méteres.

szépmező 2009.03.03. 15:09:13

@UV pót:

akár jól is hangozhatna az érvelésed... de nem hangzik jól.
sőt, hülyeség :)

Valóban, nagyon szép, aranyos, kedves hely. Igen, ez igaz.
De...
1. Mindenki tudja a kerületben, hogy súlyos korrupció történt. Ez a mi pénzünk ami hiányzik.
2. Amíg ilyenek történnek, addig az is előfordulhat, hogy a szép park egyszer csak hip-hop eltűnik, mert valaki egy privát létesítményt ruház oda befelé...
3. Lehet, hogy sokkal jobban is sikerülhetett volna - példának okádék a már széteső épületek tipikus patyomkin falu képét öltik.

tlac 2009.03.03. 15:16:42

Leisztinger ezt úgy nevezi "tranzakció".

Lágyi 2009.03.03. 15:26:28

@UV pót: Valóban remek hely lett, de meddig? Valószínű, hogy az alku része volt, hogy az önkormányzati választásokig nem zárják el előlünk. Jobb esetben addig, még fel nem épül a környező lakópark, aminek majd szerves részét képezi. Persze csakis az ott lakok örömére.
A kisértetházak, csak díszlet. Kellet a tőkeemeléshez, amivel az önkormányzati tulajdonrész addig zsugorodott, míg végül bagóért kivásárolhatták azt is.

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.03.03. 15:44:47

1. Most se teljesen közpark, hiszen csak adott időben látogathat.
2. Az egykori Nádor-kert helyén, illetve a Főkefe egykori sóhalmainak a volt területén egy brutál városnegyed fog kinőni a földből. A befektetőt nem írom, mert akkor nyilasnáciantiszemita söpredék lennék. De attól még a mai "közpark" bizony az Övék.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.03.03. 16:27:46

Nyáron olyan jó érzés volt kiülni a gátra a laptopommal, az árnyékba. Körülöttem kulturált emberek, kulturált környék, és csend. Egy pillanatra azt is elfelejtettem, hogy ebben az országban, ebben a koszos városban vagyok.

A városlakóknak szükségük van erre a parkra. Nagyon jó hely, idén nyáron is ott töltöm majd el a szabadidőm.

Itt van a gátról kép, aki nem ismeri:
galm.blog.hu/2009/01/12/kopaszi_gat_1

Persze nekem sem tetszik, hogy a gát körül is megy a mutyi rendesen, de ebben az országban mindenki lop, aki a tűzhöz közel áll, csak a többségük tőlünk lopja el (a fejlesztésektől), ezek legalább adtak cserébe valamit.

Csumpitáz Alfréd 2009.03.03. 16:37:56

@icelpro: Attól még közpark az. Én voltam már ott este 8 kor és reggel kilenckor is, sőt ott is szilvesztereztem és éjfél után jöttem el. De mondjuk a bekerített játszótereket is bezárják sötétedéskor...

Voltatok már a parkban?

Akkorcsak egy kérdés: miért nem kezdett ezzel a területtel egyik kerületi vezetés sem semmit 1990 óta, addig, amíg el nem készült a mostani rekonstrukció? Mert pl. soha egyiknek sem lett volna (illetve nem volt) annyi pénze, hogy a mostani színvonalnak csak a felét megvalósítsa.

(Illetve biztos romantikusnak találták a düledező horgászbódékat, a szemetet, meg a hajléktalanokat, akik a gáton laktak. Volt persze WB, meg Aranyhal étterem is, de WB lett máshol, gond nélkül, az Aranyhal meg mintha nem hiányozna senkinek sem.)

Aztán például kérdezze meg valaki a kajak-kenu vizitelepen a srácokat, hogy melyik vizitelep volt jobb a régi lerobban, vagy ez az új.

Meg kérdezze meg azokat a kerületieket, akik azelőtt azt sem tudták, hogy van ilyen hogy Kopaszi-gát, most meg ott sétálnak, sportolnak, meg viszik ki a gyereket.

Olyan jólinformált itt mindenki (a blog szerzőjével az élen), csodálom, hogy a komcsiknak meg a Leisztingernek volt képe a panamához. Akár már egy-két feljelentés is mehetett volna. Oszt mégsem ment, mert ha panama, akkor abban vastagon benne volt mindenki a kerületben (koalíció-ellenzék dettó), ha meg nem panama, akkor ugye nincs minek és miért.

Higyjétek el, sokkal közelebbről ismerem az egész ügyet és a helyet, mint itt bárki és csak nevetek a fröcsögőkön.

szépmező 2009.03.03. 16:42:41

@galabenisztomasz:
sötét egy figura lehetsz te :)

Nyilván a kerületi ellenzék is sáros, sajnos sok más helyről is hallatszik, hogy megvették őket.

nálunk meg ugye ott volt a zöld paci+rio ügy is :)

ennek ellenére Molnár Gyula húzzon el :)
(az elvtársakkal együtt)


És még egyszer: a hely jó, a hely szép,
de
1. kissé patyomkin (jobb is lehetne)
2. ki tudja meddig a miénk

Csumpitáz Alfréd 2009.03.03. 16:45:23

Amúgy egyszerűsítsük le a dolgot:
A. verzió - nincs mutyi, nincs panama, nincs Leisztinger, marad a régi koszos, pusztuló gát. Egyre kevesebben mennek ki, ha egyáltalán és a dolog meghal.

B. verzió - ez van most. Aztán, hogy ki mindenki járt jól és mennyire, azt itt lehet osztani, szorozni, de a kerület lakói egyéretelműen jól jártak.

Csak önkormányzati tőkéből ilyen színvonalú beruházások nem nagyon épülnek az országban. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy egyáltalán nem. A magántőke meg olyan, hogy beszáll, de kér is valamit.....

Csumpitáz Alfréd 2009.03.03. 16:52:01

@szépmező: az vagyok, sötét figura, de nem paraszt, mielőtt valaki lecsapja a magaslabdát. Akkor inkább Király. : )

Na, jó hogy a ZP-t mondod, arról mikor ír a blog szerzője?

Mindenesetre azt is lehet mondani, hogy Molnár húzzon el. Húzzon. Akkor a FIDESZ fog lopni, csak gyorsabban, erőszakosabban, cinikusabban, és arcátlanabbul. Úgyis ez lesz valószínüleg, de a végén még, Molnárt fogják itten visszasírni. Na, és akkor körbeért a sztori.

amzso 2009.03.03. 16:56:38

témának javaslom a kamaraerdei üdülőtelek "fejlesztési" kísérletet.

dmm 2009.03.03. 17:21:46

@galabenisztomasz: nagyszerű példáját szolgáltatod a megjegyzéseddel annak, hogy miért merik megtenni az önkormányzatok stb. amit tesznek. mert az emberek szarnak rá, megvan a saját bajuk, aztán majd adnak valami kis morzsát, aminek mindenki örül majd. pont addig fogják, alólad is, kilopni a várost, amíg lesznek olyan opportunista fejek, mint amilyen te is vagy.

abban meg szinte biztos vagyok, ami már fentebb is elhangzott, hogy nem sokáig lesz közpark a hely, ügyesen igyekeztek azt a képet kelteni, mintha valami tényleg a közért épült volna: odatették a barakkokat - jé, mind üresen áll - te meg elhiszed, hogy ezek már majd mindig ott lesznek... pont 1 perc szétszedni egy ilyen cuccot.

Burgermeister 2009.03.03. 17:23:48

@galabenisztomasz: akkor tudod, hogy folyamatban van a rendőrségi ügy.....

Burgermeister 2009.03.03. 17:24:50

amugy többször voltam ott, tényleg klassz...kérdés hogy mennyi ideig.....

Csumpitáz Alfréd 2009.03.03. 18:00:04

@dmm: Opportunista lennék? Akkor nem értettél valamit. Amúgy gondolom, te tűzzel-vassal írtod napi 8 órában a korrupciót, nehogy kilopják alólad a várost. Miért nincs belőled vagy 100? Vagy csak akár 20, én azzal is megelégednék.

Vagy csak itt kommentelsz, de azzal sincs baj, csak akkor légyszíves ne oktass ki másokat, lánglelkű forradalmárt alakítva, miközben azt sem tudod, ki vagyok és mit csinálok általában.

Most komolyan, az összes okoskodó felháborodottnak: ha annyira tudjuk, hogy ki lop, mikor, mennyit és hogy, akkor miért tart itt még mindig ez az ország? Megmondom: "mert az jó, ha a mieink lopnak, annak még a szaga is más, az meg ha én is, az aztán a tuti."

2009.03.03. 18:02:37

"1. Mindenki tudja a kerületben, hogy súlyos korrupció történt."

Én nem tudom.
Történt?

dmm 2009.03.03. 18:05:14

@galabenisztomasz: miért, ki vagy?

amúgy ráhibáztál, mert valóban teszek azért - és vagyunk még egy páran így -, hogy ezek az ügyek ne maradjanak rejtve, esetleg még a felelősöket is utolérjék.

Csumpitáz Alfréd 2009.03.03. 18:31:29

@dmm: Akkor kollégák vagyuk... Hajrá!

blacklord 2009.03.04. 11:29:34

részben egyetértek galabenisztomasszal (bár az nem galbenisz? :-) ), szerintem is jól meg a kerületünk (XI) sora mostanában, sokkal jobban, mint Juhász "megmagyarázom, hogy miért lesz az jó önönknek, ha mostantól fizethetnek a parkolásért" Katalin alatt. És mindezt úgy mondom, hogy inkább jobb-szimpatizáns vagyok. De nem azért, mert annyira hinnék a konzervatív értékekben, hanem mert egyszerűen kompetensebbek voltak eddig a kormányzás terén. Mérföldekkel.
A felvetésben is van valami amúgy, hogy egy legatyásodott önkormányzattal üzletelésnél nem feltétlenül elvárás, hogy minden 50-50% legyen, de az azért lehetne, hogy a kerület kitűz pár célt, és akkor a legjobb javaslat győzzön.

blacklord 2009.03.04. 12:29:39

azaz van valami pályáztatás, és nem füst alatt megy az egész...

UV pót 2009.03.04. 12:53:26

@blacklord: Khömm, Juhos Katalin lesz az.
(én nemjobbos) (((-:

blacklord 2009.03.04. 13:27:15

oops, igaz is. :-))) Ez valami tudatalatti elutasítási reakció lehet, hogy direkt torzítottam a nevét...

automentesnap 2009.03.04. 19:28:59

Leisztinger Tamás pályaképe - I.: A kis gömböc
mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=10534

Leisztinger Tamás pályaképe - II.: A láthatatlan ember
mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=10565

régi ugyan (5 éves), de már akkor is érdekes volt

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.05. 01:14:45

@galabenisztomasz: a sötét hülyeség vezérli utadat te szerencsétlen vakegér!

Lord_co 2009.05.29. 20:29:27

http://index.hu/belfold/budapest/2009/05/29/kopaszi-gate_lejatszott_ugyletrol_szavaztak/

Hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás és különösen nagyértékre elkövetett csalás miatt tett feljelentést a Fidesz egyik képviselője a XI. kerületben a Kopaszi-gát ügyében. Kiderült, hogy a képviselőtestülete Molnár Gyula előterjesztésében csak akkor szavazhatott a terület felett rendelkező Öböl XI. Kft. tulajdonrészének eladásáról, amikor azt már közel egy hónapja megkapta a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Eravis Rt.

kondi2005 2009.05.31. 20:56:02

Újbudán lakom.
És nem szeretem, ha hülyének néznek.
Ez a park szép és jó, de ha a vagyonvesztés csak fele annak amiről most szó van, akkor ebből a pénzből - a MIÉNKBŐL - sok-sok ilyen parkot lehetett volna építeni. Vagy fejleszteni a lerobbant közszolgáltatásokat.

Hogy lehet akár egy ember is olyan sötét, hogy 34 milliárdos vagyonvesztés után csak annyit mond: De jó, nekem 10 Ft-tal több maradt a zsebemben!

jerryboi 2009.06.05. 22:06:29

Praktikus volna egy link a bejegyzés végén a második részre.
süti beállítások módosítása